Så skyddar du ditt hem från inbrott när du reser bort

Under storhelger som jul, sportlov och påsk passar många på att resa bort. Dessvärre tar inte inbrottstjuven ledigt, tvärtom är det då högsäsong för tjuven.

Här följer några enkla tips för att undvika inbrott. 
 
Dörrar och fönster
Var noga med att stänga och låsa alla ytterdörrar samt alla fönster. Nästan 50 procent av alla intrång sker genom fönstret. Ha även godkända lås på fönster och dörrar på andra våningen och i källaren, samt gör det dessutom svårt för en inbrottstjuv att bära ut saker via ytterdörren. Och se till att nycklar är väl gömda.
 
Ljus är viktigt
Ett annat bra sätt att göra så att det ser ut som om någon är hemma är att se till att ljuset slår på och av även när du är borta. Med hjälp av en app i din mobil så kan du aktivera belysningen i varierande mönster så att det inte lyser vid samma tidpunkt varje dag. Alternativt kan du använda så kallade ljus-timers som givetvis är bättre än ingenting. Men se till att sätt på ordentligt med ljus och inte bara en enda lampa.
 
Lämna inte en stege i trädgården
En stege kan göra det möjligt att klättra upp och göra intrång via andra våningen, plocka även undan verktyg samt annat som finns runt huset vilket kan användas för att göra ett inbrott.
 
Inga värdefulla föremål synliga genom fönstret
Se till att inte ha värdesaker såsom mobiltelefoner, paddor/ipads, bärbara datorer, smycken och andra värdefulla föremål synliga genom fönstret. De flesta inbrottstjuvar börjar med att titta in via fönstret för att se om det finns saker som de snabbt och enkelt kan komma undan med.

Ställ ut ett par gamla skor
Gamla knepet att ställa ut ett par gamla skor eller stövlar intill entrédörren är effektfullt. Ser ut som om du är hemma eller bara iväg en kort stund.

Bästa skyddet är att prata med grannarna
Prata med dina grannar och informera dem om att du är bortrest och hur länge. När det inte är någon hemma så kan hjälpsamma grannar bidra till att göra huset mer skyddat genom att parkera sin bil eller en cykel på din uppfart, tömma brevlådan samt lämna och tömma sopor etc. På så vis ser ditt hem bebott ut.

Vi i styrelsen jobbar kontinuerligt med att ta fram aktiviteter som ska leda till ökad trivsel, men också för att skapa gemensamma mötesplatser så att de boende i Mörtnäs kan träffas och lära känna varandra. Det tror vi är nyckeln till minskat bus och brott i området.